Disneyland Paris: Phantom Manor | Attractie

Phantom Manor is het iconische Victoriaanse spookhuis van Disneyland Paris en staat in themagebied Frontierland van het Disneyland Park. Het huis is gebaseerd op The Haunted Mansion, dat we in Disney’s Magic Kingdom (Anaheim, USA) en Tokyo Disneyland (Japan) vinden, maar heeft een eigen invulling gekregen. De attractie is een dark ride met focus op de beleving van een mysterieus en spannend verhaal.

Disneyland Paris: Phantom Manor | Attractie

Het verhaal
Het verhaal van Phantom Manor wordt niet op een blaadje gepresenteerd of vooraf in detail uitgelegd. Maar het draait allemaal om Melanie Ravenswood uit het mijnstadje Thunder Mesa. In feite stelt themagebied Frontierland dat plaatsje voor. Melanie’s vader is Henry Ravenswood, de man die een fortuin opbouwde met het goud dat hij uit Big Thunder Mountain haalde. En dat is de attractie met het mijntreintje waar Phantom Manor zo prachtig over uitkijkt. Maar ergens is het misgegaan… Het verhaal van Melanie kent geen happy end. Het hangende lijk van haar verloofde krijgen we tijdens de introductie te zien en later zien we een bruid die op hem is blijven wachten. Maar door wie is hij om het leven bracht? Wie is die lachende creepy man die we steeds te zien krijgen? Zoals gezegd krijgen we het verhaal niet in detail uitgelegd, waardoor er in feite extra mysterie ontstaat en er ruimte is voor interpretatie.

Disneyland Paris: Phantom Manor | Attractie

De attractie
Phantom Manor wordt voor mij persoonlijk gekenmerkt door diens fantastische gefaseerde opbouw. Je komt het landgoed opgelopen door een groot hek, waar een cast member in toch al wat verdachte kledij staat opgesteld. Via de paden begeven we ons door de vergane spooktuin de heuvel op. Eenmaal aangekomen bij het huis is de deur gesloten. Bezoekers worden vervolgens in groepen binnengelaten en wachten in de hal. Als de deur weer sluit, begeeft de groep zich naar de volgende ruimte. Hier zien we diverse schilderijen, die het verhaal van Melanie en haar verloofde introduceren. Het wordt donker en de ruimte – in feite een lift – zakt langzaam naar beneden. Het verhaal ontvouwt zich verder, tot we stil komen te staan. Door een prachtige, maar wat creepy gang vol schilderijen lopen we verder naar het opstappunt. In karretjes wordt vervolgens een prachtige rit gemaakt door het huis, over de begraafplaats, en door het spookstadje. Als we uitstappen lopen we door een laatste gethematiseerde gang naar buiten, waar we geheel in stijl op de begraafplaats belanden. Dit alles is met zeer veel zorg, professionele effecten en gevoel voor detail gemaakt. Hierdoor ontstaat een hoog realiteitsgehalte en het gevoel van echt even in de wereld van de familie Ravenswood te stappen. Eigenlijk als een film, die zich om bezoekers heen afspeelt. Indrukwekkend!

Disneyland Paris: Phantom Manor | Attractie

Praktische informatie
Voor een bezoek aan Phantom Manor moet even de tijd worden genomen. De rit duurt zo’n 6,5 minuut, maar daar komt alle opbouw er naar toe en de eventuele nadere verkenning van de tuin en begraafplaats nog bij. De attractie is toegankelijk voor alle leeftijden en lengtes, hoewel kleinere kinderen deze attractie als eng of spannend zullen ervaren. Kinderen onder de 7 jaar hebben dan ook begeleiding van een volwassene nodig. Gebruikers van een rolstoel zijn welkom, maar moeten kunnen overstappen naar een karretje. Blindengeleidehonden zijn toegestaan.

Disneyland Paris: Phantom Manor | Attractie

Disneyland Paris
Een bezoek aan Disneyland Paris – waar het Disneyland Park en Walt Disney Studios Park onder vallen – is hoe dan ook een feest van herkenning. De rijke filmwereld van Disney komt er volledig tot leven. Van animatieklassiekers zoals Sneeuwwitje en Peter Pan, tot aan modernere paradepaardjes als Ratatouille en Toy Story. Maar denk ook aan live-action films zoals Star Wars en Armageddon. Er is een mooie balans aanwezig tussen meet & greets, parades, shows en attracties voor jong en oud. Bovendien zijn er 7 Disney-hotels, zodat je op je gemak alles kan ervaren door te overnachten. Overigens kan je ook nog terecht in Disney Village, het uitgangsgebied tussen de parken en (meeste) hotels met winkels, restaurants, bars en een Wild West show met Mickey.

Niels van Eijkelenburg (inclusief foto’s), 13 januari 2017Gerelateerde tags

Attractie | Disneyland Paris | Disneyland Park | Disneyland Resort Paris

Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten