Disneyland Paris: Ratatouille – The Adventure | Attractie

Disneyland Paris: Ratatouille - The Adventure | Attractie

In juli 2014 opende Disneyland Paris een nieuwe 4D-attractie rondom de succesvolle Disney Pixar animatiefilm Ratatouille. Deze toevoeging is te vinden in het Toon Studio themagebied van het Walt Disney Studios Park. Een primeur voor Parijs, aangezien geen enkel ander Disney Park ter wereld een vergelijkbare ride kent. Een vreemde keuze is dat overigens niet, aangezien de film zich in de culinaire Franse hoofdstad afspeelt. Op het moment van schrijven zijn we ruim 2 jaar verder en heb ik Ratatouille: The Adventure – of in het Frans Ratatouille: L’Aventure Totalement Toquée De Rémy – zo’n 10 maal mogen ervaren. Hoogste tijd voor een verslag!

Disneyland Paris: Ratatouille - The Adventure | Attractie

Het concept
Als bezoekers veranderen we in ratten. We stappen dan ook in een ratmobiel, om ons vervolgens te verplaatsen door diverse situaties uit de film. Alles om ons heen is enorm groot. We komen langs ondermeer reusachtige stukken groenten, fruit en kaas, belanden in een koeling met gigantische taarten, verplaatsen ons langs immense leidingen, en schuiven nog snel even onder een oven door. Het ziet er allemaal even fantastisch en indrukwekkend uit!

Het verhaal wordt voornamelijk vertelt door middel van filmscènes, waarvoor onze ratmobiel telkens even voor een scherm wordt geplaatst. Hierbij ontmoeten we alle hoofdpersonages waaronder Rémy, Linguini, Colette, Auguste Gusteau, Skinner en de hele rattenfamilie. Doordat we vlak voor grote filmschermen komen te staan, we een 3D-bril op hebben voor extra diepte, en ons voertuig kan bewegen, belanden we echt in het avontuur. Met het gevoel van enorme snelheid vallen we door het dakraam van de keuken naar beneden en moeten we daarna geregeld rennen voor ons leven, terwijl we in feite gewoon geparkeerd staan. Erg knap gedaan en bovendien ook geschikt voor eenieder die niet van achtbanen houdt, zoals ikzelf.

De beleving wordt voor mij compleet gemaakt door de toevoeging van temperatuur en geur. Zo is het in de koeling fris en ruikt het er lekker naar taart, terwijl het onder de oven behoorlijk warm kan worden. Schrik ook niet van een paar spetters water in je gezicht, wanneer een champagnefles wordt geopend of er een dweil langskomt. Wat een heerlijk avontuur!

Disneyland Paris: Ratatouille - The Adventure | Attractie

Een trackless darkride
Ratatouille is een trackless darkride, maar wat betekent dat precies? Een darkride is een overdekte attractie waarin bezoekers zich in een vervoersmiddel – bijvoorbeeld een karretje, gondel of bootje – verplaatsen langs of door een aantal scènes. Andere voorbeelden uit Disneyland Paris in het Disneyland Park zijn bijvoorbeeld Peter Pan’s Flight, It’s A Small World, Buzz Lightyear Laser Blast, Phantom Manor en Pirates Of The Caribbean.

Het bijzondere aan Ratatouille is het trackless-element. Er is geen rail(s) of een duidelijke baan waarneembaar, waardoor je als bezoeker niet precies kan zien waar je heengaat. In deze attractie vertrekken telkens 3 ratmobielen tegelijk, die samen een route afleggen, maar wel individueel voortbewegen. Elk voertuig legt daarbij een iets afwijkend traject af. Het ene karretje gaat bijvoorbeeld rechts langs een pilaar, terwijl de andere twee deze linksom passeren. Dan staan ze met z’n drieën naast elkaar voor een scherm, terwijl ze in een andere scène elk in een eigen deel van de ruimte voor een eigen scherm belanden. Het trackless-element maakt de ride gewoonweg leuker, omdat het gevoelsmatig minder voorspelbaar is en je vanuit elk voertuig een iets andere beleving krijgt. Nu moet ik wel zeggen dat kort na de opening de onvoorspelbaarheid iets groter was dan tegenwoordig, daar je nu op de vloer slijtagesporen kan waarnemen van hoe de karretjes zich inmiddels duizenden malen hebben verplaatst. Gezien het donkere karakter en het tempo van de attractie, is dat vooral in het begin zichtbaar.

Disneyland Paris: Ratatouille - The Adventure | Attractie

Praktische informatie
Iedereen wil deze moderne attractie (terecht) eens ervaren, waardoor Ratatouille sinds diens opening flinke wachtrijen kent. Om de pijn wat te verzachten zijn er naast de reguliere ingang ook een Fast Pass en Single Rider rij. De Fast Pass kan naast het gebouw (rechts van de entree) worden verkregen, zolang de voorraad van die dag strekt. Met de code op de entreeticket van het Walt Disney Studios Park kan per persoon 1 Fast Pass worden verkregen. Deze pas bevat een tijdvak waarin je mag terugkomen, om gebruik te maken van de meestal veel kortere Fast Pass rij. Let op! Dit kan soms uren later op de dag zijn en tot die tijd kan je geen andere Fast Pass kaartjes aanvragen. De Single Rider rij is doorgaans nog korter en bedoeld voor mensen die in hun eentje de ride willen ervaren. Zij worden in feite als opvulling gebruikt bij andere gezelschappen.

De benodigde 3D-bril wordt verschaft in de wachtrij, vlak voor de instapplaats. Bij het verlaten van de attractie wordt deze weer ingeleverd, om na reiniging te worden hergebruikt.

Vanaf beide instaplocaties vertrekken telkens 3 ratmobielen, met elk 6 zittingen die over 2 rijen verdeeld zijn. De achterste rij is gelukkig iets hoger geplaatst, waardoor iedereen het kleine 5 minuten durende avontuur goed kan volgen.

De ride is toegankelijk voor alle leeftijden en lengtes, hoewel kleinere kinderen het donkere karakter en de immense filmbeelden wel als spannend kunnen ervaren. Gebruikers van een rolstoel of blindengeleidehond zijn welkom. Minder geschikt is Ratatouille voor personen die snel last hebben van ‘motion sickness’ (wagenziekte) of moeite hebben met 3D-beelden.

Disneyland Paris: Ratatouille - The Adventure | Attractie

Meer dan alleen een attractie
Ratatouille is niet alleen een attractie. Disneyland Paris heeft namelijk flink geïnvesteerd in een gethematiseerd plein. La Place De Rémy is net een historisch stukje Parijs, compleet met oude gebouwen, gezellige klinkertjes op de grond, en een prachtige fontein. Aan het plein vinden we de attractie met diens overkapte wachtrij, een overdekt Fast Pass uitgiftepunt, toiletten, de Parijse souvenirwinkel Chez Marianne, en als klap op de vuurpijl een groot restaurant.

Het restaurant Chez Rémy serveert kwalitatieve Franse gerechten voor zowel lunch als diner, afhankelijk van de openingstijden van het Walt Disney Studios Park. De aankleding en beleving zijn volledig in lijn met de ride en bestaan uit immense voorwerpen. Zo zijn de tafeltjes bijvoorbeeld productverpakkingen en zijn krukken enorme champagnekurken. Scheidingswanden tussen de tafels zijn opgetrokken uit grote borden en bestek, terwijl de verlichting uit enorme kerstboomlampjes bestaat. Erg leuk gedaan! Achterin het restaurant kijk je bovendien uit op het uitstappunt van de attractie, waardoor het echt een geheel voelt. Reserveren is mogelijk en wil ik ook zeker aanbevelen. Dit kan bij het restaurant, maar ook in officiële Disney-hotels, bij City Hall (Disneyland Park, Town Square bij de entree), bij Studio Services (Walt Disney Studio Park, naast de kassa’s), en telefonisch vanaf 2 maanden voor aankomst (+33160304050, Engels en Frans).

Disneyland Paris: Ratatouille - The Adventure | Attractie

Disneyland Paris
Een bezoek aan Disneyland Paris – waar het Disneyland Park en Walt Disney Studios Park onder vallen – is hoe dan ook een feest van herkenning. De rijke filmwereld van Disney komt er volledig tot leven. Van animatieklassiekers zoals Sneeuwwitje en Peter Pan, tot aan modernere paradepaardjes als Ratatouille en Toy Story. Maar denk ook aan live-action films zoals Star Wars en Armageddon. Er is een mooie balans aanwezig tussen meet & greets, parades, shows en attracties voor jong en oud. Bovendien zijn er 7 Disney-hotels, zodat je op je gemak alles kan ervaren door te overnachten. Overigens kan je ook nog terecht in Disney Village, het uitgangsgebied tussen de parken en (meeste) hotels met winkels, restaurants, bars en een Wild West show met Mickey.

Niels van Eijkelenburg (inclusief foto’s 2, 5 en 6), 23 augustus 2016 | Overige foto’s © Disneyland ParisGerelateerde tags

3D | Attractie | Disneyland Paris | Niels van Eijkelenburg | Walt Disney Studios Park

Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten