Disc Specificaties

Drager
DVD 9
 
Uitgave
# Regio 2, Nederland (PAL)
# Deluxe Edition
 
Uitgever
Warner Home Video
 
Beeld
2.35:1 anamorfisch
 
Geluid
# Engels Dolby Digital 2.0 Surround
# Frans Dolby Digital 2.0 Surround
# Italiaans Dolby Digital 2.0 Surround
 
Ondertiteling
# Nederlands
# Engels
# Frans
# Italiaans
# Roemeens
# IJslands
# Italiaans CC
 
Extra opties
# Commentary by Mark Rosenthal
# Deleted Scenes
# Theatrical Trailer
# Justice League Heroes Videogame Trailer
 
 

Inhoud Besproken

Superman IV: The Quest for Peace (1987) [DE]

 
Met Christopher Reeve, Gene Hackman, Jon Cryer, Margot Kidder, Jackie Cooper, Mariel Hemingway, Marc McClure
 
Van Sidney J. Furie
 
Actie, Avontuur, Science Fiction / 86 minuten

Superman (Christopher Reeve) heeft het in zijn vierde grote filmische avontuur voorzien op nucleaire wapens. Terwijl hij wapens vernietigd, maakt Lex Luthor (Gene Hackman) het ultieme wapen om Superman een kopje kleiner te maken. Met een haar van Superman tovert hij Nuclear Man (Mark Pillow) tot leven. Een nieuwe strijd is geboren, naast allerlei andere problemen die spelen in het leven van het gezicht dat achter Superman schuil gaat. Tja, niemand heeft gezegd dat het leven van een superheld makkelijk is...

Deel vier in de "Superman" reeks is niet bepaald een filmisch hoogstandje. De film is met een beperkt budget gemaakt en dat is dan ook goed te zien aan bijvoorbeeld de matige special effects. Maar het lijkt ook alsof er op het verhaal is bezuinigd. Niet al te spannende ontwikkelingen en zaken die verhaaltechnisch simpelweg niet kloppen, vormen een doorn in het oog. Nuclear Man is ook alles behalve geloofwaardig of indrukmakend als schurk, dus ook dat is niet gelukt. Het heel aardige tot goede acteerwerk van de cast kan aan al deze euvels niet heel veel meer goed maken... Concluderend is "Superman IV: The Quest for Peace" is met zekerheid de slechtste "Superman" film tot nu toe.
 
Inhoud            
 
top


Techniek Besproken

De DVD is 2.35:1 anamorfisch breedbeeld uitgevoerd. Het geheel ziet er redelijk c.q. voldoende tot ruim voldoende uit. De scherpte is niet optimaal, dat wil zeggen dat het beeld er wat soft uitziet. De kleuren zijn nergens echt sprankelend of vol, maar zien er netjes uit. Het kleurgebruik doet overigens typisch jaren '80 aan. Het contrast is redelijk goed en het aanwezige zwartniveau is voldoende. Daarnaast zijn er wat edge enhancement, filmgrain/ruis en aantal compressiefoutjes of vuiltje aanwezig.

De Engelse soundtrack op deze DVD is een originele Dolby Digital 2.0 Surround uitvoering. Het Dolby Surround formaat is natuurlijk een beperkende factor, zeker in dit digitale 5.1 surround tijdperk. Als we de specificaties van deze standaard als uitgangspunt nemen, dan levert deze track een prima prestatie. De frontkanalen zetten netjes de hoofdgeluiden, omgevingsgeluiden en muziek neer. De dialogen weerklinken netjes in het centerkanaal en de surroundkanalen worden ingezet voor subtiele omgevingsgeluiden, diverse effecten en voornamelijk muziek.

Nederlandse ondertiteling is optioneel, wit en uitgevoerd in een prettig leesbare letter. De positionering is prima, hoewel het nog net iets lager (volledig in de zwarte balk) had gemogen, en de vertaling is netjes gedaan.
 
    
Beeld      
Geluid      
 
Straf      0.0
 
Kom alles te weten over onze manier van beoordelen. Waar letten we op? Wat zijn strafsterren? Klik hier voor meer informatie.
 
top


Extra's Besproken

De Deluxe Edition DVD heeft een statisch 1.78:1 (16:9) menu en biedt een vier extra opties. De eerdere release van de film op DVD bevatte enkel een trailer. In dat opzicht een vooruitgang, maar veel extra's zijn het - zeker voor een Deluxe Edition - niet. De extra's:

Commentary by Mark Rosenthal
Gesproken toelichting van de schrijver gedurende de film.

Deleted Scenes
30.56 minuten
Vijftien passages die de film niet hebben gehaald. Afzonderlijk te bekijken of via een 'play all' functie.

Theatrical Trailer
1.26 minuten
De originele bioscooptrailer van de film.

Justice League Heroes Videogame Trailer
1.48 minuten
Een promotiespotje voor het computerspel Justice League Heroes met onder andere Batman en Superman.
 
top


Ter Afsluiting

"Superman IV: The Quest for Peace" is met zekerheid de slechtste film uit de reeks rondom deze superheld. De Deluxe DVD Edition uitvoering kan daar helaas niets aan veranderen. Een redelijk beeld en geluid qua kwaliteit en een viertal extra's... daar wordt ik niet warm van.
 
Eindoordeel      

 
Deze recensie is geschreven door Niels van Eijkelenburg op 09-02-2007 en met dank aan Warner Home Video.